Domeniile Franco-Române în vizită la Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizaţi din Arad

Prima degustare oficială a anului aduce în dormitorul bunicii excelentele vinuri ale Domeniilor Franco-Române şi un promotor pe măsură, Răzvan Avram. Am călătorit astfel, cu gândul şi cu simţurile, în Dealu Mare, la una dintre cele mai interesante crame din Vechiul Regat.

Antreprenor, blogger, wine influencer, promotor, om de vin, camarad de breaslă, cam asta este Răzvan Avram, cel care a oficiat ultima întâmplare oenofilă din clubul nostru. Cu vinurile Domeniilor Franco-Române (DFR) şi cu actualul lor susţinător am făcut cunoştinţă în acelaşi an, 2010, la puţin timp după ce am creat blogul Pivnicer. Pe atunci, prin toamnă, Răzvan organizase un meeting al bloggerilor de vin găzduit de Pivniţele Rhein Azuga, prilej cu care am avut ocazia să dorm într-o cameră pe nume Cabernet. Cu câteva luni în urmă, prin iunie-iulie 2010, călătorisem în Dealu Mare, vizitând şi crama DFR, unde l-am cunoscut pe oenologul său de atunci, Daniel Dorneanu.

Între timp, pentru noi au trecut mulţi ani, mii de articole, sute de călătorii şi, poate, chiar şi o pandemie. Pe Răzvan l-am tot reîntâlnit pe la festivaluri, zi ale cramelor şi jurizări de vin, ultima oară în iarna lui 2020, la Cotnari. Devenit promotor DFR, el a venit acum în premieră în dormitorul bunicii, inaugurând, sperăm, o tradiţie care ar putea cuprinde multe degustări arădene, dar şi călătorii ale membrilor clubului la această cramă din Dealu Mare.

Echipa DFR i-a mai cuprins pe Bogdan Dudău şi Ramona Sofronici, însoţiţi de o prietenă timişoreană. Vinurile prezentate au fost: DFR Fetească Regală 2019, DFR Chardonnay bio 2020, Vigneron Chardonnay 2016, DFR Fetească Neagră bio 2020, Vigneron Fetească Neagră 2017, DFR Merlot 2019, Vigneron Pinot Noir 2017, DFR Tămâioasă Românească 2020 (dulce). Să mai spunem că două dintre soiuri, Chardonnay şi Fetească Neagră, cuprinse în cele două game, DFR şi Vigneron, au fost servite comparativ, că Răzvan a captat atenţia anturajului, că a fost o seară minunată, dincolo de lumea dezlănţuită a ştirilor funeste.

Pentru un mic grup CDViN, noile vinuri DFR, cramă care în urmă cu câţiva ani şi-a schimbat proprietarii şi oenologul, sunt cunoscute încă din septembrie 2021, atunci când am susţinut o degustare-pilot în club. Între timp, ne-au năpădit scenariile roşii, am fost nevoiţi să anulăm sau să reprogramăm aproape zece degustări, între care şi aceasta.

Connaisseur-ul poate observa de la prima atingere senzorială că există o linie, un element distinctiv în fiecare licoare marca DFR ori Vigneron, acela că vinurile au o simplitate şi tipicitate cuceritoare. Dacă mai punem la socoteală şi preţurile oneste şi mult uzitatul clişeu al raportului preţ/calitate, DFR se situează în liga întâi a vinurilor româneşti.

Pentru mine, în seara de faţă, Regala a fost intro-ul perfect, Chardonnay-urile sunt potrivite atât la restaurant, cât şi la wine club, Feteştile Negre se arată simple, tipice, cu blândă şi nealterată aromă de fruct valah. Poate că Merlot-ul mi s-a părut cel mai atrăgător vin din degustare, dacă nu socotesc şi licoarea de desert. Un fin Pinot Noir, pe care Răzvan a ţinut să-l pună la capătul listei de vinuri roşii, dar şi o excelentă Tămâioasă dulce au încheiat acest prim exerciţiu oenologic şi oenofil din 2022.

Am putut observa că toate vinurile şi-au găsit fani, că s-au cumpărat fără discriminare. Mai în primăvară/vară ne-am dat reîntâlnire cu echipa şi vinurile DFR, pentru noutăţi, savurări, efuziuni specifice comunităţii pasionale din care facem parte cu toţii.

Sursa: Vestik.ro

Add comment

?
Acest site foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra. Refuz Accept
×